Liha raaka-aineena

Liharaaka-aineen käytöstä Suomessa

20160705_pork_0025.jpgOmaa sopimustuotantoa


HKScan hankkii liharaaka-aineen Suomessa ensisijaisesti omilta sopimustuottajiltaan.  Yhtiöllä on Suomessa noin 3 400 sopimustuottajaa, jotka tuottavat tarvittavan sian- ja naudanlihan sekä broilerit.

Oman sopimustuotannon ansiosta Kariniemen ® -tuotteissa oleva siipikarjanliha ja HK ® -tuotteissa oleva sian, naudan ja siipikarjanliha on 100 % suomalaista. 


HKScan toimii tiiviisti yhdessä sopimustuottajiensa kanssa turvatakseen vastuullisesti tuotetun, kotimaisen ja korkealaatuisen lihan saatavuuden. Yksi esimerkki kehityshankkeistamme on Rotukarja 2025 -ohjelma, jonka tavoitteena on lisätä naudanlihan tuotantoa Suomessa runsaalla viidellä prosentilla vuoteen 2025 mennessä. Saatavuuden lisäksi kehitämme mm. tuotannon vastuullisuutta. Olemme esimerkiksi Suomessa ottaneet käyttöön koko maailmassa ensimmäisten joukossa kananpoikien kasvatustavan, jossa untuvikot kuoriutuvat kanalassa erillisten hautomoiden sijaan.

Lue lisää mm. eläinten terveydestä ja hyvinvoinnista HKScanin vuosikertomuksesta vuodelta 2017.


Suomessa kulutetun lihan kotimaisuusaste vuonna 2017 oli 80,4 prosenttia. HKScanin Suomessa käyttämän lihan kotimaisuusaste on yli 98 prosenttia (sis. myös tuonnin konsernin muilta tuotantolaitoksilta).


suomalainen_liha_www.jpg

   

HK ®- ja Kariniemen ® -merkkisissä tuotteissa käytetään aina suomalaista lihaa

HK ® - ja Kariniemen ® -tuotteiden lisäksi yhtiö myy kuluttajatuotteita Suomessa Via-, Flodins- ja Portti-tuotemerkeillä. Näissä tuotteissa käytetty liharaaka-aine voi olla suomalaisen lisäksi myös ulkomaista. Via- ja Portti -tuotemerkeillä myytävissä tuotteissa liha on tällä hetkellä (3/2018) suomalaista, joissa muutenkin pyritään aina ensisijaisesti käyttämään suomalaista lihaa

Esimerkiksi ne tuotteet, jotka tehdään jollakin HKScan Sweden AB:n tuotantolaitoksella Ruotsissa, voidaan valmistaa ruotsalaisesta liharaaka-aineesta. Ruotsissa tuotetaan lihaa yhtä tiukkojen laatukriteerien mukaan kuin Suomessa.

Hyvää Suomesta -joutsenmerkkiä käytetään tunnuksena niiden tuotteiden pakkauksissa, joissa liharaaka-aine on kokonaan suomalaista ja jotka on valmistettu Suomessa. 

Suomalainen liharaaka-aine ilmoitetaan tuotteen ainesosaluettelossa myös niiden tuotteiden osalta, jotka valmistetaan suomalaisesta liharaaka-aineesta Suomen ulkopuolella.   

 

Tuore liha

hkscan_restaurant_chef_03.jpgPakatuissa naudanlihoissa HKScan Finland noudattaa EU:n laajuista virallista naudanlihan merkintäjärjestelmää. Etiketistä ilmenee, että missä liha on tuotettu, teurastettu ja leikattu. 
Sianlihan osalta pakkauksissa ilmoitetaan liharaaka-aineen alkuperämaa. 


 

Valmisteet

HKScan Finlandin  lihavalmisteiden ja valmisruokien osalta kuluttaja voi tarkastaa kotimaisuuden Hyvää Suomesta -joutsenlipusta ja/tai pakkauksen merkinnöistä. Joutsenlippua saa käyttää makkaroissa ja muissa lihavalmisteissa vain, jos niiden sisältämä liha on kokonaan suomalaista ja tuote on valmistettu Suomessa.
Valmisruoissa ei kuitenkaan välttämättä ole Hyvää Suomesta -joutsenlippua, jos tuote sisältää muuten runsaasti ulkomaista raaka-ainetta (esim. riisi ja jotkut eksoottiset hedelmät).

 

Lihan vienti Suomesta


HKScan vie tuotteita lähes 50 maahan. HKScanin Suomesta viemän lihan arvo on vähintään 2,5-kertainen verrattuna yhtiön Suomeen tuoman lihan arvoon. HKScan on merkittävästi avannut kotimaiselle lihalle kansainvälisiä markkinoita.

HKScan uskoo vahvasti suomalaisen lihan vientipotentiaaliin sekä sen kaupalliseen menestykseen kansainvälisesti.
Tulevaisuudessa yhtiön tavoite on kasvattaa vientiä entisestään ja palvella From Farm to Fork –ketjullaan maailman vaativimpia kuluttajia.HKScan kertoi helmikuun lopussa, että se alkaa tarjota Kiinassa kuluttajille suomalaisesta sianlihasta valmistettuja premium-kategorian tuotteita. Viennin arvioidaan käynnistyvän vuoden 2018 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. HKScanin vienti Kiinaan on merkittävä päänavaus sekä yhtiölle että suomalaiselle alkutuotannolle. HKScanin tavoitteena on myydä ensimmäisenä vuonna noin kolme miljoonaa kiloa sianlihaa Kiinaan ja kolminkertaistaa volyymi vuoteen 2020 mennessä.

Tiukat laatuvaatimukset myös ulkomaiselle lihalle

HKScanin Suomessa käyttämän lihan kotimaisuusaste on yli 98 prosenttia (sis. myös tuonnin konsernin muilta tuotantolaitoksilta). Palvellakseen asiakkaitaan HKScan käyttää ja välittää Suomessa lisäksi jonkin verran ulkomaista lihaa (ks. kaavio yllä).
Yli puolet ulkomailta tuodusta lihasta on nautaa. Tuontimaina ovat konsernin omien toimintamaiden (Ruotsi ja Viro) lisäksi Keski- ja Länsi-Eurooppa sekä Australia. Tuontinauta on arvo-osia ja lajitelmia, konsernin omista toimintamaista tuomme myös hampurilaispihvejä ja lihapyöryköitä.

Loppu – alle puolet - jakautuu seuraavien kesken:


Broileri (Konsernin omat toimintamaat (Viro, Tanska) ja Puola)

  • Valmiita tuotteita: Kievin kanaa, Flodins snackseja, maustettuja fileitä, kypsiä siipiä, sisäelimiä: kivipiira, sydän, maksa, sekä rinta- ja koipipaloja, fileitä


Sika  (Konsernin omat toimintamaat (Ruotsi, Viro, Latvia) sekä Unkari, Puola)

  • Filettä, ribsejä, leikkeitä, pekonia ja pyöryköitä


Riista  (Uusi-Seelanti)

  •  riistakäristystä ja riistapyöryköitä saksanhirvestä


Lammas (Uusi-Seelanti)

  • paisteja, fileitä, kareita, lapakuutiota, lammaspyöryköitä


Tarvittaessa käytettävä ulkomainen liha myydään Suomessa konsernin muilla tuotemerkeillä (Annerstedt, Chosen by Farmers, Rose, Flodins, Scan, Tallegg, HKScanPro). Lihan alkuperä kerrotaan aina pakkausmerkinnöissä. HKScan ei tuo tällä hetkellä lihaa Brasiliasta omaan tai asiakkaidensa kyttöön. 


HKScanilla on tiukat laatuvaatimukset niin kotimaisen kuin tuontilihan suhteen. HKScan mm. auditoi säännöllisesti tavarantoimittajat, joilta lihaa ostetaan. Tuontieriä kontrolloidaan tarkasti yhtiön laatujärjestelmän mukaisesti ja näytteitä otetaan säännöllisesti. Tuontilihaan sovelletaan yhtiössä samoja laatuvaatimuksia kuin kotimaiseenkin. Ulkomaista lihaa hankitaan HKScan-konsernin omien teurastamoiden lisäksi tunnetuilta ja luotettaviksi tiedetyiltä lihayrityksiltä. EU-alueella on lakisääteinen naudanlihan jäljitettävyysjärjestelmä.