Tietoa GMO-raaka-aineista ja soijan käytöstä tuotantokejussa

HKScan Finland ei käytä tuotteissaan muuntogeenisiä (GMO) raaka-aineita. Yhtiö vaatii raaka-ainetoimittajiltaan todistuksen siitä, ettei raaka-aineissa ole käytetty muuntogeenisiä organismeja.

Tuotteiden valmistuksessa käytetty kotimainen liharaaka-aine on peräisin eläimistä, jotka ovat kasvatuksen aikana syöneet kotimaista viljaa. Suuri osa naudanlihasta on peräisin maitoketjusta ja lypsykarjan ruokinnassa valkuaisrehuna käytetään rypsiä ja härkäpapua. Sika- ja broilerituotannossa lisävalkuaisena voidaan käyttää myös soijarehua, jossa tällä hetkellä on tarjolla niin GMO-vapaa kuin GMO-ainesosiakin sisältävä vaihtoehto. Koska muuntogeeninen organismi ei siirry rehusta tuotteisiin kuten eläimen lihaan (EFSA, European Food Safety Authority 19.7.2007), lihantuottajat Suomessa voivat käyttää GMO – ainesosia sisältävää soijarehua tuotantoeläinten kasvatuksessa.

HKScan-konserni toimii vastuullisesti koko ruokaketjussa, kaikilla kotimarkkinoillaan, pellolta pöytään saakka. Olemme sitoutuneet 2018 mennessä käyttämään omien tuotteiden tuotantoketjussa vain soijaa, joka on vastuullisesti tuotettua, RTRS (Round Table on Responsible Soy) tai ProTerra-sertifioitua soijaa. Lisäksi tarjolla on tuotteita, joiden tuotantoketjussa ei ole käytetty lainkaan soijaa. esimerkiksi HK Rypsiporsas ® -kasvatuksessa ei ole käytetty soijaa lainkaan vaan valkuainen on korvattu kotimaisilla raaka-ainelähetillä kuten härkäpavulla ja herneellä. Herneen ja härkäpavun osuudet myös muiden sikojen valkuaisruokinnasta kasvavat lajikkeiden kehittymisen ja viljelypinta-alan kasvun myötä.

 

RTRS edistää soijan kestävää viljelyä ja soijantuotannon vastuullisuutta

HKScan on sitoutunut, että 2018 loppuun mennessä kaikki yrityksen liha-arvoketjussaan käyttämä soija on vastuullisesti tuotettua RTRS sertifioitua soijaa. HKScanin Ruotsin toiminnoissa vastuullisesti tuotetun soijan käyttöön on siirrytty jo vuosien 2014–2015 kuluessa ja Suomessa vuonna 2017. Sitoutuminen vastuullisesti tuotetun soijan käyttöön on HKScanille tärkeä osa kestävää lihantuotantoa, ja se vastaa myös yhtiön sidosryhmien odotuksiin vastuullisesta toiminnasta lihantuotannon koko arvoketjussa. Sitoutuminen sertifioituun soijaan kattaa sekä suomalaisen tuotantoketjun että ulkomaisen hankinnan.

Sertifiointi koskee soijan alkuperää ja tuotantoketjua. Sertifioinnin suorittaa riippumaton kolmas osapuoli. Sertifioinnin yli sata kriteeriä sisältävät muun muassa ympäristö-, paikallisyhteisö- ja työskentelyolosuhdetarkastelut. Vastuullisen tuotannon sertifikaatit RTRS ja ProTerra vähentävät huomattavasti viljelyn ympäristövaikutuksia estämällä luonnonympäristöjen ja uhanalaisten alueiden muuttamisen viljelysmaaksi.

Round Table on Responsible Soy (RTRS) on kansainvälinen vastuullisen soijantuotannon aloite, jossa eri sidosryhmät toimivat yhdessä soijan kestävän viljelyn ja soijatuotannon vastuullisuuden varmistamiseksi. HKScan liittyi RTRS:n jäseneksi vuonna 2014.

HKScan on mukana suomalaisessa soijasitoumuksessa, jonka perustajajäseniä ovat HKScan Finlandin ohella Kesko, Arla Suomi ja Unilever Finland yhteistyössä WWF Suomen kanssa.  HKScan Sweden on suomalaista soijasitoumusta vastaavan ruotsalaisen Svenska Sojadialogen -verkoston jäsen.